Interview met de O mijn baas

Paulien Wesselink, oprichter en CEO van O MY BAG beantwoordt al je vragen.
by Martijn on Apr 13, 2018

Deze gaat over de O My Boss

We krijgen veel berichten binnen waarin om advies wordt gevraagd bij het starten van een bedrijf. Dus we dachten dat we Paulien zouden vragen om enkele van haar meest gestelde vragen te beantwoorden in een blogpost, zodat iedereen kan lezen over haar ervaring met het starten van O My Bag.

WIE IS PAULIEN WESSELINK?

De oprichter en eigenaar van O My Bag. Wij verkopen leren tassen, die op een eerlijke en milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd.

Wat heb je gestudeerd?

BA Liberal Arts en MA Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht.

HOE HEEFT JE OPLEIDING DE REALISATIE VAN O MY BAG BEÏNVLOED?

De colleges die ik op de universiteit volgde over mondiale vraagstukken zoals ontwikkelingshulp, vormden mijn ideeën. Het deed me beseffen dat eerlijke handel sociale verandering teweeg kan brengen. Mensen kunnen een beter leven leiden als ze gelijke toegang krijgen tot de wereldmarkt.

WAAROM WIL JE SOCIAAL ONDERNEMER WORDEN?

Ik had geluk dat ik in het welvarende Nederland werd geboren in een geweldige en liefdevolle familie. Voor mij voelt het dat het gepaard gaat met de verantwoordelijkheid om te proberen iets positiefs in je leven voor anderen te doen.

“Na de eerste reis naar India wist ik dat dit de juiste keuze was”

WAAROM INDIA?

Hier hebben we de beste producenten gevonden om mee samen te werken. Na de eerste reis naar India wist ik zeker dat dit de juiste keuze was. Het kleurrijke land en de aardige mensen verbaasden me en maakten me erg enthousiast! Werkgelegenheid creëren in India door mooie tassen te ontwerpen waar mensen enthousiast van kunnen worden? Win-win!

Waarom tassen?

Ik miste een bepaald type tas in de markt. Verfijnd, maar niet saai. Casual, met een randje. Daarnaast is een tas altijd leuk, een blije aankoop en een tas past altijd!

WAT ONDERSCHEIDT UW TASSEN VAN ANDEREN?

We zijn milieuvriendelijk en modieus. Wij bewijzen dat het mogelijk is om beide te zijn! De tassen zijn ook perfecte alledaagse tassen voor werk, school of feest.

FAVORIETE INSPIRATIE CITAAT

Wat je geeft is wat je krijgt: begin met geven!

JE GROOTSTE INSPIRATIE

Mijn moeder. Ze was een hardwerkende, energieke vrouw met haar eigen apotheekbedrijf en 4 kinderen. Zij is helaas vorig jaar na een plotseling en kort ziekbed overleden. Ik mis haar nog elke dag, maar ze blijft mijn inspiratiebron. Ze stond altijd in vuur en vlam, super hands-on en ze leefde onvermoeibaar door het leven. Ik ben momenteel zwanger en over ongeveer 8 weken zal ik bevallen van mijn eerste kind. Heel spannend, maar ook verdrietig dat mama er niet is om het allemaal mee te maken. Ik weet dat ik naar haar zal kijken voor advies over hoe ik het runnen van een succesvol bedrijf kan combineren met een liefhebbende moeder.

WAT WAS HET ONTWERPPROCES VOOR JE EERSTE TAS, DE DIRTY HARRY?

Dat kostte veel moeite! Het duurde een eeuwigheid en we moesten HEEL VEEL monsters maken! Dat is waar mijn gebrek aan ontwerpervaring echt in het spel kwam. Gelukkig zijn we de afgelopen jaren veel verbeterd.

ONTWERPREGEL?

Ik vraag mezelf altijd af wat ik voor mezelf in de collectie zou willen hebben, waar ik nu dol op ben en waar ik nog jaren van zal houden. We ontwerpen voor tijdloosheid. De collectie is nu behoorlijk compleet; feest, zaken, reizen. Behalve reizen - rugzakuitrusting en koffers - denk ik dat we veel delen van het leven bedekken.

HOE GAAT JIJ OM MET TERUGVALLEN?

Geef niet op en focus op het vinden van een oplossing. Je moet teleurstellingen overwinnen, je verliezen verminderen en verder gaan!

WAT ZIJN JE DROMEN VOOR DE TOEKOMST?

We streven ernaar een internationaal gerenommeerd merk te zijn dat bekend staat om zijn werkethiek. Dit zou ons in staat stellen het woord over eerlijke handel te verspreiden en werkgelegenheid te blijven bieden aan India en mogelijk ook aan andere ontwikkelingslanden.

FAVORIETE WEBSITES?

Lastig, er is niet één website die ik elke dag check. Maar voor nieuws krijg ik notificaties op mijn telefoon van Huffington Post en Devolkskrant.nl . Geen website, maar wel het vermelden waard; mijn favoriete nieuwsbrief; De skim.

Voor website- of winkelinspiratie kijk ik meestal bij: The Reformation , Apolis Global en Everlane . Stuk voor stuk mooie voorbeelden van koplopers in de fair fashion industrie!

FAVORIETE PODCASTS?

Ik luister graag naar podcasts tijdens het reizen. Dit zijn een paar van mijn favorieten.

This American Life - Geweldig radioprogramma voor journalisten over uiteenlopende onderwerpen. Van politiek tot human interest verhalen. Beste podcast die er is.

The Tim Ferriss Show – Verbazingwekkende diepgaande interviews met artiesten van wereldklasse op verschillende gebieden, zoals zaken, kunst en design.

Start-Up Podcast – Een documentaireserie over het starten van een bedrijf. Deze serie in bijna één keer beluisterd! Zo gaaf en herkenbaar.

Tara Brach – Ik maakte voor het eerst kennis met Tara's werk via een interview met Tim Ferriss. Ze is een Ph.D. in de klinische psychologie en een van de leidende leraren in boeddhistisch denken en meditatie in de westerse wereld. Haar begeleide meditatielessen zijn de beste.

FAVORIETE BOEKEN?

De laatste tijd lees ik vooral boeken over ondernemen, management en/of persoonlijke groei. Een paar favo's die ik (enigszins) recent dit segment las zijn:

Liefde,

Elise Hoven
Oh mijn tas