Fijne Internationale Vrouwendag

O My Bag is een bedrijf van vrouwen; we ontwerpen voornamelijk voor vrouwen, we werken met vrouwen in India en op kantoor vind je 8 vrouwen en één man. Vandaag vieren we vrouwen in het bedrijfsleven door de schijnwerpers te richten op 3 bijzondere dames in ons leven; Marieke Eyskoot, Swapna Das en Ipshita Wadhwa."
by Martijn on Mar 07, 2018

Ambassadeur van eerlijke mode Marieke Eyskoot

Marieke Eyskoot
Marieke Eyskoot

Wat inspireerde je om een voorstander te worden van eerlijke mode?

Ik heb altijd van mode gehouden, maar was altijd verbaasd over hoe trots we kunnen zijn op een koopje. Als je aan iemand vraagt "Waar heb je dat geweldige topje vandaan?" is "Het was slechts tien euro!" vaak onderdeel van het antwoord. Maar dat is niet iets om te vieren, toch? Iets dat goedkoop is, betekent niet dat het niet veel kost, maar dat iemand anders de prijs betaalt. Onze overvloedige levensstijlen worden gesubsidieerd door onzichtbare mensen, ver weg - in de mode-industrie voornamelijk vrouwen, die worden uitgebuit om ons te kleden. Van jongs af aan ben ik me ervan bewust dat ik hier bij toeval ben geboren. Ik had net zo goed in Bangladesh kunnen eindigen, waar we onze spijkerbroeken en tassen naaien. Ik heb gewoon een heel goede kaart in handen gekregen. Ik heb niets gedaan om alles te verdienen wat ik heb gekregen: vrouwenrechten, democratie, een stabiele economie, relatieve rijkdom en nog veel meer. Dus ik wilde gebruiken wat ik had gekregen om die oneerlijkheid een beetje meer in balans te brengen, zelfs als het verschil dat ik kan maken klein is.

Kleding en accessoires maken ons hele leven mogelijk. We kunnen eigenlijk niet functioneren in deze maatschappij zonder hen. Toch merken we nauwelijks op waar ze vandaan komen. We hechten weinig waarde aan het handmatige werk dat ze hebben gekost, kopen ze per dozijn en gooien ze net zo gemakkelijk weg. Mijn oma was verbaasd over hoe dit zo snel is veranderd in de laatste vijftig, zestig jaar. Ze kocht alleen kleding als ze ze nodig had, koos voor kwaliteit en maakte ze vaak zelf. Kleding kan veel betekenen, en duurzame nog meer. Je voelt je zeker beter over jezelf als je iets aantrekt dat niemand heeft uitgebuit. Wat we dragen bepaalt niet alleen onze stijl - het is ook een statement. Als je duurzame mode draagt, kun je een goed antwoord geven op de vraag waar je die geweldige tas hebt gekregen, niet alleen aan andere mensen, maar ook aan jezelf.

“Ik wil ethische mode en levensstijl op de kaart zetten en het aantrekkelijk en toegankelijk maken, zodat we samen de industrie kunnen veranderen.”

Wat waren de belangrijkste uitdagingen die je hebt ondervonden bij het bereiken van dit doel?

Toen ik meer dan vijftien jaar geleden begon, was er nog weinig bewustzijn over de problemen in de mode-industrie. Als ik vertelde dat ik voor de Clean Clothes Campaign werkte, waren mensen vaak in de war en dachten ze dat ik in een stomerij werkte, haha! Daarom was educatie in de eerste paar jaar erg belangrijk. Gelukkig hebben de meeste mensen nu begrip voor de problemen rondom onze kleding en veel van de producten die we gebruiken, zoals telefoons, chocolade en schoonheidsproducten. Als ik nu vertel wat ik doe, begint er een gesprek over ingestorte fabrieken of chemische ingrediënten. Veel mensen willen iets doen, maar weten niet waar te beginnen. Daarom is de volgende uitdaging om hen van bewustzijn naar actie te krijgen. Daarom probeer ik tools, informatie en motivatie te bieden om het haalbaar en leuk te maken om deze stappen te nemen. Een duurzame levensstijl is niet alleen goed voor anderen en het milieu, maar ook voor jezelf: het opent meer deuren, maakt je gezonder, geeft meer waarde voor je geld... Er zijn wel wat vooroordelen over een duurzame levensstijl, maar het aantal stijlvolle, moderne en geloofwaardige merken is de laatste tijd enorm gegroeid. We kunnen echt laten zien dat ethisch en groen zijn ook modieus kan zijn. Ik wil niet alleen goed doen, maar er ook goed uitzien en me goed voelen. Door de opkomst van zoveel geweldige merken kon ik een boek maken zoals "Dit is een goede gids - voor een duurzame levensstijl".

Kun je iets vertellen over een vrouw die je leven heeft beïnvloed?

Louise van Deth is de directeur van Aidsfonds en een van de slimste vrouwen die ik ken. Ik ben echt gelukkig dat ik haar mijn 'coach' mag noemen. Een paar keer per jaar kan ik met haar praten over wat ik tegenkom, waar ik over nadenk en waar ik vastloop. Haar advies is onbetaalbaar, soms is ze streng en soms troost ze me - en om de een of andere reden weet ze altijd wat er nodig is. Ik ontmoette haar ongeveer tien jaar geleden op een vrouwenbijeenkomst, waar ze op het podium vroeg wat ze kon doen om jonge vrouwen vooruit te helpen. Ik antwoordde dat we advies konden gebruiken van vrouwen die al hadden meegemaakt wat wij zouden gaan meemaken en van hun reis konden leren. Daarna kwam ze naar me toe en bood ze haar tijd en ervaring aan. Geweldig! Ook andere vrouwen zijn natuurlijk belangrijk voor me geweest, heel dichtbij of van een afstand, als rolmodellen of vrienden of beide, zoals (maar niet beperkt tot) Thekla Reuten, Emma Watson, Frances Shoemack van Abel, Livia Firth, Katharine Hamnett en natuurlijk Paulien van O My Bag (redactie: hartje hartje).

We zijn benieuwd naar jouw favoriete boeken, websites en films!

Boeken: An Astronaut's Guide to Life on Earth van de legendarische ex-astronaut Chris Hadfield. Ik heb altijd al astronaut willen worden en hou van de lucht, wolken, sterren, het universum (zo'n magisch, enorm, prachtig baldakijn boven ons, wow, het laat me altijd verwonderen en een stap terug nemen). Maar dit is zoveel meer dan een boek over hoe het is om een raket te besturen of in de ruimte te leven. Het heeft me veel geleerd, over doorzettingsvermogen, over jezelf echt toewijden aan iets en over het ontwikkelen tot de slimste, meest bijdragende en nederige mens die ik kan zijn. Ik lees het regelmatig, om mezelf eraan te herinneren wie ik wil zijn en hoe ik een nuttig, vervullend leven kan leiden waarin ik het meeste uit mezelf haal. Maar ook The Beauty Myth van Naomi Wolf, Hallo witte mensen van Anousha Nzume, Sally Ride: America's First Woman in Space, Gavin Pretor-Pinney's The Cloudspotter's Guide, The Rosie Project van Graeme Simsion, Caitlin Moran's How to Be a Woman en nog veel meer."

Websites (Women’s Dag speciaal): clara-wichmann.nl / ecowarriorprincess.net / everydayfeminism.com /everydaysexism.com / gurlstalk.com / seksisme.tumblr.com / stellingdames.nl / straatintimidatie.org /stopstreetharassment.org / stoptellingwomentosmile.com / thinx.org / timesupnow.com / wayofgray.com

 Wat zijn jouw hoop voor de toekomst?

 • Laten we het hebben over de loonkloof, niet de dij-kloof. Gelijke beloning voor vrouwen.
 • Dat we geen producten meer kunnen kopen die door uitbuiting zijn gemaakt. Alleen ethisch geproduceerde kleding, accessoires, voedsel en gadgets zouden onze markten moeten betreden: we hebben daarvoor dringend wetgeving nodig.
 • Het is onaanvaardbaar dat we kunnen profiteren van goederen die elders op een manier worden gemaakt die wij hier illegaal zouden vinden.
 • Dat dit werk dat ik doe niet langer nodig is en dat ik dus ook overbodig ben - mezelf overbodig maken is een levenslang streven.
 • Vrijheid en gelijkheid voor iedereen, ongeacht geslacht (of het ontbreken daarvan), kleur, seksuele geaardheid, lichaamsvorm, leeftijd, etc. Een einde aan onderdrukking via media, advertenties of op enige andere manier, gebaseerd op hoe je eruit zou moeten zien of wie je zou moeten zijn.
 • De uitvinding van chocolade die echt en waarachtig goed voor je is.

     Algemeen directeur van EMA Swapna Das


  Swapna Das
  Swapna Das

  EMA is de allereerste producent van O My Bag. Paulien en Swapna kennen elkaar sinds haar eerste bezoek met haar ouders in 2010. Na al die bezoeken aan producenten met mannen in topfuncties was het een verademing om een vrouw aan het roer te zien. Ik heb veel respect en bewondering voor de manier waarop Swapna EMA leidt, Paulien.

  Wat inspireerde je om manager te worden bij EMA?

  Ik wilde altijd iets voor de maatschappij doen, omdat ik vind dat onze maatschappij ons veel heeft gegeven en het onze plicht is om iets terug te doen.

  EMA en haar management besloten mij te promoten tot algemeen directeur. Ze geloven dat ik de meest geschikte persoon ben om deze verantwoordelijkheid op me te nemen.

  "Het accepteren van deze positie was een uitdaging voor mijn mannelijke collega's. Ik moest veel compromissen sluiten om deze situatie te overwinnen."

  Wat waren de belangrijkste uitdagingen waarmee je te maken kreeg bij het bereiken van deze positie?

  Er waren veel uitdagingen toen ik de verantwoordelijkheid op me nam. Het eerste was om mijn werk goed te kennen. Hoe je goede kwaliteit materiaal kunt vinden, tegen een concurrerende prijs kunt kopen en de kwaliteitseisen van onze kopers kent. Ik moest hard werken om al deze dingen te leren en onze kopers een goed product te geven tegen een concurrerende prijs. Ik kreeg volledige steun van mijn collega's en kopers. Een andere uitdaging was dat mijn mannelijke collega's mij in deze positie moesten accepteren. Ik moest veel compromissen sluiten om deze situatie te overwinnen.

  Kun je praten over één vrouw die je leven heeft beïnvloed?

  Mijn moeder heeft me altijd geïnspireerd om iets te doen wat me respect en macht zou geven en wat mijn verlangens zou vervullen. Mijn moeder heeft veel geleden omdat ze altijd werd gedomineerd door mijn machtige vader en later in haar leven door mijn broers. Ze moest altijd compromissen sluiten met hun dominantie en kon haar wensen nooit uiten.

  Wat zijn je favoriete boeken, websites, films en bronnen?

  Boeken: Ik ben geen goede lezer, ik lees alleen Bengaalse romans.

  Websites: Ik ben dol op het zoeken naar nieuwe websites om op de hoogte te blijven van de nieuwe trends die op de markt komen.

  Films: Ik hou van films kijken, vooral kunstfilms die een boodschap aan de samenleving geven.

  Wat zijn uw hoop voor de toekomst?

  Mijn eerste hoop is om mijn zoon in goede gezondheid en succes te zien. Hij is het licht in mijn leven, als hij ongelukkig is kan ik mijn werk niet goed doen. Mijn tweede hoop is om EMA te zien als de grootste Fair Trade-organisatie met allemaal gelukkige producenten en medewerkers.

    

   Relatiemanager bij STC, Ipshita Wadhwa

   Ipsita Punwani
   Ipsita Punwani

       Ipshita verzorgt onze account bij STC, een van de producenten van O My Bag. Daarnaast is ze ook eigenaar van haar eigen tassenmerk, genaamd Gripp. Ze is ongeveer even oud als Jessica en Paulien, wat het voor ons gemakkelijk maakt om samen te werken. Buiten kantoor hebben we ook plezier samen; Ipshita, haar familie en vrienden zijn heel hartelijk en gastvrij naar ons toe. We delen diners, drankjes en zelfs familiebruiloften!

   Wat heeft je geïnspireerd om merchandiser bij STC te worden en eigenaar van GrippDC te zijn?

   Ik denk dat het heel natuurlijk voor me was om dit te doen. Ik heb mijn vader de fabriek zien opbouwen van één verdieping tot de unit die het vandaag de dag is, en ik bezocht de fabriek vaak tijdens mijn jeugdjaren. Sterker nog, ik denk niet dat ik ooit een tas heb gekocht tijdens mijn school- of collegejaren, maar eindigde altijd met iets dat in de fabriek was gemaakt, in de kleur of het ontwerp dat ik wilde. Nadat ik klaar was met mijn school, ben ik bij STC begonnen. Tegelijkertijd wist ik dat ik mijn eigen bedrijf wilde starten, en GrippDC was het resultaat daarvan.

   Wat waren de belangrijkste uitdagingen die je hebt overwonnen?

   Werken als merchandiser ging heel natuurlijk voor mij en ik leerde het vak terwijl ik aan het werk was. Het oprichten van mijn eigen merk was echter heel anders. Van het creëren van de merkidentiteit, het ontwerpen van de producten tot alle wettelijke formaliteiten, ik moest dat allemaal zelf doen en het zou niet mogelijk zijn geweest zonder de begeleiding en hulp van mijn vader. Want het hebben van een mentor met bijna 30 jaar ervaring in de industrie heeft zo zijn voordelen.

   "Natuurlijk, hier is de herschreven versie:

   "Mijn moeder is mijn grootste inspiratie"

   Kun je praten over een vrouw die je leven heeft beïnvloed?

   Dat moet mijn moeder zijn. Ik heb haar altijd gezien als iemand die alles voor zichzelf en alleen kon doen. Of het nu ging om het runnen van een succesvolle boetiek, of het opbouwen van een productiebedrijf dat kinderkleding verkoopt vanaf nul. Ze ontwierp de kleding, beheerde haar eigen productie-eenheid en exporteerde zelfs de afgewerkte producten. Terwijl ze dit alles deed, zorgde ze er ook voor dat aan al onze behoeften (mijn broer en ik) werd voldaan. Onze scholing, huiswerk, andere activiteiten, alles.

   Wat zijn je favoriete boeken, websites, films en bronnen?

   Boeken: Ik lees graag fictieboeken, ik denk dat ik altijd een dromer ben geweest. Maar tot nu toe is mijn favoriete boekenserie toch wel Harry Potter. Ik lees ook graag Dan Brown en andere mysterieuze thrillers.

   Internet: Ik denk dat het internet een enorme bron van informatie is... alles en nog wat kan een inspiratiebron zijn! Ik breng ook behoorlijk wat tijd door op Pinterest om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends over de hele wereld.

   Wat zijn je hoop en plannen voor de toekomst?

   Op dit moment is al mijn energie gericht op GrippDC. Met de hulp van Roli willen we er samen voor zorgen dat het eerst nationaal bekend wordt als merk, en daarna zien we wel wat de toekomst brengt."